De eerste investeringen in 1990 kwamen ten goede aan het slagwerk. Vier professionele pauken en een echte grote trom waren het begin van een uitgebreide slagwerksectie. Later werden er nog een xylofoon en vibrafoon, allerlei bekkens, bellen, grote klokken en kleine klokjes aan toegevoegd. De juiste klankkleur in de bekkens was daarbij het grootste probleem. Na drie repetities kon pas een keuze worden gemaakt.

Het was ook het jaar dat de Jouster Fanfare voor het eerst deelnam aan de zogenaamde Culturele Pedagogische Vormingsdag van de N.F.C.M., de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden, waarbij de CBMF is aangesloten. Later veranderde de organisatie dit evenement en zijn de Federatieve Fanfare Kampioenschappen ontstaan. Het contactblad voor leden en donateurs had een naam gekregen: Voortaan komt De Ûndertoan in de brievenbus.

Verslagen en bedroefd nam de vereniging op 9 oktober 1991 kennis van het overlijden van Jappie Bosma, zaterdag 12 oktober werd de begeleiding verzorgd bij de dienst van Woord en Gebed en is afscheid genomen van een muzikant en verenigingsman in hart en nieren.

Na veel wikken en wegen werden de oud papier acties aangepast. Joure werd te groot waardoor er een verandering moest plaats vinden van de ene maand Noord en de volgende maand  Zuid. Tevens werd er een opslagcontainer aangeschaft waar ieder zaterdagmorgen het papier kan worden gebracht.

Het najaarsconcours leverde voor het orkest een record aan punten op namelijk 338,5, weer een 1ste prijs met lof. Voor de verenigingspromotie werd er een folder geproduceerd.

Een jubileum was er in 1992, daar hoorde natuurlijk een jubileumconcert bij en iets bijzonders. Ter gelegenheid van het 25 jarig dirigentschap van Bernhard van der Wal bij de Jouster Fanfare werd in samenwerking met muziekuitgever De Haske een compositieopdracht verstrekt aan de Belgische componist Jan Van der Roost. Het resultaat was de première van Avalon tijdens het concert op 24 oktober in De Oerdracht, met de componist onder de luisteraars. Voor de uitvoering van Avalon moesten de euphonia en de bassen worden uitgerust met dempers, de besbassen kregen hierbij de beschikking over echte handgemaakte “de Haan Specials”.

Voor deelname aan het WMC meldde de vereniging zich voor de Concertafdeling, aan het criterium 3 keer een 1ste prijs met lof in vijf jaar was voldaan. De aanmelding werd goedgekeurd, en de uitnodiging kwam binnen, maar ook het protest van een jaloerse Friese concurrent. Eén van de 1ste prijzen was behaald in 1988 in de Ereafdeling en niet in de Vaandelafdeling. Er volgden telefoontjes, er moest nog aan een concours worden deelgenomen en de Leeuwarder Courant kwam informeren. Er werd tenslotte niet aan het WMC deelgenomen, en het is er tot vandaag de dag ook nog niet van gekomen.

Door de SAMO (Samenwerkende Amateur Muziek Organisaties) werd in 1993 de medewerking gevraagd aan een dirigenten instructiedag in De Rinkelbom te Heerenveen onder het motto “Aan de Slag”. Met een 200 tal dirigenten in de zaal betekende dit voor de Jouster Fanfare onder meer composities en fragmenten uitvoeren van, James Curnow, Jacob de Haan en Jan Van der Roost met daarbij de componist als dirigent.

Op de Federatieve Fanfare Kampioenschappen te Zutphen kon een stralende voorzitter een enorme beker en de kampioenstitel in ontvangst nemen. Een jaar later werd bij hetzelfde evenement ook nog eens een nieuwe trompet buit gemaakt en weer de titel. Bij het nationale concours te Bussum, georganiseerd door de S.M.N. de Samenwerkende Muziekfederaties Nederland, werd er door de Jouster Fanfare een beker, een diploma, een oorkonde en het belangrijkste: een cheque van duizend gulden verdiend. Voorafgaand aan dit concours was er een zogenaamd try-out concert gepland op 6 mei in De Oerdracht. Helaas werd in de nacht van Goede Vrijdag het gebouw door brand verwoest. Veel fanfareleden verloren hiermee hun kerkgebouw, en Joure zijn concertzaal.

Voor de zomervakantie van 1994 waren er nog twee bijzondere activiteiten. De Jouster Fanfare bracht een bezoek aan het conservatorium van Groningen om daar slagwerker Jelle Roeper te begeleiden bij zijn eindpresentatie in het “Concert voor Kleine Trom en Orkest” van de IJslandse componist Askell Mason. En er was na jaren weer eens een openluchtconcert op het D.E. plein.

Begin 1995 telde de Jouster Fanfare 62 muzikanten, waren er 52 leerlingen waarvan er 27 in het jeugdorkest speelden. Een radio opname voor het K.R.O. programma “Zin in Muziek” werd gemaakt in de Pelikaankerk te Leeuwarden. Voor de medewerking aan de regenachtige opening van de nieuwe passanten haven in Joure werd van de Lions Club een bedrag van duizend gulden ontvangen.

In oktober werd De Oerdracht heropend. Omdat er nog geen orgel was werd de Jouster Fanfare gevraagd eens per maand een dienst te begeleiden. Dit duurde tot april 1997, waarna als dank door de organisten de compositie Ballet for Band van Horovits werd aangeboden. De kerkenraad deed er nog eens duizend gulden bij.

Als afsluiting van het 50 jarige bevrijdingsfeest werd de begeleiding verzorgd van een oecumenische kerkdienst in het park Herema State.

1996 was weer een lustrum jaar. Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van de vereniging werd er een concert gegeven in Sporthal “De Stuit” Aan dit concert werkten mee de pianist Rob van Dijk en Dansstudio Vieberink. Voor de verzorging van licht en geluid was Diamond Sound System ingehuurd.

Een geheel nieuwe ervaring voor de Jouster Fanfare was om als orkest te fungeren voor een eindexamen kandidaat. Christina de Vries dirigeerde het orkest in onder anderen Avalon en mocht zich na afloop gediplomeerd dirigent noemen. Fanfare slagwerker Wim Houtsma won dat jaar de solistenprijs op het Open Brassbandfestival te Utrecht.

In 1997 eindigde de Jouster Fanfare weer als eerste bij de Federatie Kampioenschappen te Zutphen, wat zich herhaalde in 1999.

Er worden momenteel op uitnodiging van het Oranje Comité weer openluchtconcerten gegeven op Koninginnedag.

Twee creatieve leden organiseren speciale seizoensafsluitingen voor de zomervakantie.

Er is bij de Jouster Fanfare door de jaren hard gewerkt aan kwaliteit, bij de opleiding van leerlingen, bij de aankoop van instrumenten, bij de keuze en de uitvoering van muziek. De Jouster Courant kopte na het concert met Jan Vayne in 1999 “Jouster Fanfare millennium proof”  en de Leeuwarder Courant noemde de Jouster Fanfare “een inmiddels gerenommeerd orkest” na de 1ste prijs met lof op het afgelopen Bondsconcours in maart.

Voor de zomervakantie werd er dit jaar als seizoenafsluiting nog deelgenomen aan de Internationale Musiktage in Rastede Duitsland, met als resultaat de Internationale Deutsche Meistershaft titel.

 

 Het woord is nu weer aan de vereniging, de dirigent en de muziek. 

Sponsorkliks

Leden Login

Agenda

 • Agenda

  2018 EVENEMENT LOCATIE TIJDSTIP
  zo 20 mei 1e pinksterdag: Kerkdienst Heremastate  9:00
  za 2 juni Schiermonnikoog Schiermonnikoog 9:30 boot
  vr  22 juni Midstraatconcert Joure 18:45
  vr 29 juni Veteranenherdenking Jouster Toer 15:45
  za 30 juni GRUTSK LF2018 Leeuwarden  's avonds
  vr 20 juli laatste rep voor zomervakantie Triangel 19:45
  vr 31 augustus 1e rep na de zomervakantie  Triangel  19:45
  7/8/9 september Jeugdweekend  Ermelo  
  za 24 november Under de Jouster Toer  Hobbe v. Baerdtsjerke  volgt
  za 22 december Adventsconcert Oerdracht 19:00 uur