De Chr. Muziekvereniging Jouster Fanfare is opgericht in 1961 en begonnen met 17 muzikanten. Momenteel is het een volledig bezet fanfare orkest met ca. 60 muzikanten. Het orkest speelt in de eerste divisie, maar mag sinds 2011 uitkomen in de Concertafdeling. Samen met de jongste leerlingen in het schoolorkest en jeugdorkest zijn er gemiddeld zo'n 110 leden actief binnen de vereniging.

De vereniging is aangesloten bij de Friese Bond van de Ned. Federatie van Christelijke Muziekbonden (OMF). Vanaf 1967 tot 2011 is de artistieke leiding in handen geweest van dirigent Bernhard van der Wal. In 2011 is Van der Wal benoemd tot eredirigent. Siemen Hoekstra is dirigent van de Jouster Fanfare. Voornaamste muzikale bezigheden van het orkest zijn: het geven van concerten, het deelnemen aan festivals en concoursen en het begeleiden van kerkdiensten.

Hoogtepunten waren het uitbrengen van een LP in 1984, het 25-jarig verenigingsjubileum in 1986 en de promotie naar de Superieure / Vaandel afdeling in 1988. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de dirigent werd in 1991 een compositie-opdracht verstrekt aan Jan Van der Roost, met als resultaat de première van Avalon tijdens het jubileumconcert in 1992.
In 2007 was het 40 jarig jubileum van de dirigent eveneens een hoogtepunt. In het kader hiervan werd door componist Marc van Delft, Enigma Fantasy gecomponeerd. Enigma Fantasy ging op het jubileumconcert in première. Tijdens hetzelfde concert werd dirigent Bernhard van der Wal koninklijk onderscheiden, tot lid in de orde van Oranje Nassau.
Een recenter hoogtepunt was de laatste concoursdeelname onder leiding van dirigent Bernhard van der Wal, in april 2011. Op dit concours werd een eerste prijs met lof behaald. Met het behalen van de eerste prijs met lof (de derde keer op een rij), mag de Jouster Fanfare uitkomen in de Concertafdeling. Op 29 oktober 2011 werd het 50-jarig jubileum van de Jouster Fanfare gevierd tijdens een groots jubileumconcert. Tijdens dit jubileumconcert nam dirigent Van der Wal na 44 jaar afscheid van de vereniging. Tijdens het jubileumconcert was tevens de wereldpremière van het stuk 'A Diamond for Parker'. Deze compositie van Rob Goorhuis is geschreven in opdracht van de Jouster Fanfare en draagt de ondertitel: 'A diamond for Bernhard van der Wal and the Jouster Fanfare'.