Op zaterdag 28 januari gaven we een uniek concert met zeven HaFaBra-orkesten uit gemeente De Fryske Marren. Het concert met ongeveer 350 muzikanten vond plaats in Theater- en Sporthal De Hege Fonnen in Lemmer. Het muzikale project was een opmaat voor een nog groter evenement in 2018. Het thema was de verschraling van cultuur en natuur. Elk orkest voerde een muziekstuk uit waarin de natuur centraal stond. Bijzonder was de opstelling van de orkesten in een U-vorm. Het publiek zat op deze manier tussen de orkesten. Er werden creatieve overgangen tussen de muziekstukken ten gehore gebracht, zodat de muziek non-stop door kon gaan. Hier werd bijvoorbeeld het improvisatiewerk ‘In C’ van Terry Riley voor gebruikt. In het muziekstuk ‘Waad’, geschreven door Sytse Pruiksma, konden de dirigenten tevens hun creativiteit kwijt. Ze mochten zelf het tempo, moment van inzetten en de dynamiek bepalen. Het hoogtepunt van de avond was de gezamenlijke uitvoering van ‘Reade Skries’, gecomponeerd door Sytse Pruiksma. Geïnspireerd door een grutto in Mauritanië, schreef hij dit mooie stuk. De componist bespeelde tijdens de uitvoering het slagwerk en maakte hierbij realistische vogelgeluiden. De avond was een mooie ervaring voor muzikanten en publiek!